Een stap naar zelfvoorzienend leven met planten op je dak

4groendak

Wie wil er nou niet zelfvoorzienend leven. Denk hierbij aan een moestuin, het opwekken van je eigen energie, of het opslaan van regenwater om te kunnen hergebruiken voor bijvoorbeeld het douchen. Zelfvoorzienend leven zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van anderen. Maar misschien woon je wel in een huis zonder tuin of balkon en heb je geen ruimte voor een moestuin, terwijl je dit wel heel graag zou willen. Ook dan is er een oplossing. Je kan namelijk je eigen eten verbouwen op je dak. Daarnaast heeft een groendak van groendaktotaal nog veel andere voordelen.

Je eigen groente verbouwen op je dak

Een daktuin kan op verschillende worden uitgevoerd. Zo is het ook mogelijk om zelf groenten en kruiden te verbouwen op je dak. Of dit ook op jouw dak mogelijk is hangt af van de omstandigheden, helaas zijn niet alle planten geschikt voor een daktuin. De planten moeten goed tegen de hitte kunnen en mogen niet te zwaar zijn voor het onderdak. Daarom wordt er vaak gekozen voor een sedumdak. Dit is een dak bedekt met vetplanten. Deze planten zijn licht van gewicht en kunnen goed tegen de zon. Daardoor blijft je groendak er het hele jaar mooi uit zien en verliest het zijn functie niet.

Een groendak op een andere manier inzetten

Maar goed, je wilde natuurlijk eigenlijk je eigen moestuin. Wanneer een groendak met een eigen moestuin in jouw situatie niet mogelijk is, zijn er gelukkig nog veel andere mogelijkheden. Een sedumdak is in vrijwel elke situatie geschikt. Je kan daarmee niet je eigen eten verbouwen. Maar het is wel mogelijk om hiermee op een andere manier een stap zetten naar zelfvoorzienend leven. Je zou namelijk kunnen kiezen voor een sedumdak met zonnepanelen om op deze manier je eigen stroom op te wekken en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter leefklimaat. Kortom genoeg mogelijkheden om het aan te passen aan jouw leefstijl.