Hoe een krediet check in zijn werking gaat

Krediet check

Iedereen weet dat wanneer je op zoek bent naar een baan, het een goed idee is om ervoor te zorgen dat je geen strafblad hebt of nooit onvrijwillig bent opgenomen in een instelling. En als je een hypotheek aanvraagt, weet je dat het belangrijk is om vooraf een goedkeuring te krijgen – je krijgt de beste prijs en voorwaarden als je de geldschieter rechtstreeks kunt wijzen op een goedgekeurde lening aanvraag. Maar wist je ook dat je afgewezen kunt worden voor een baan of hypotheek vanwege jouw krediet? Dit krediet kunnen mensen zien door een krediet check te (laten) doen.

In de krappe economie van vandaag vragen veel werkgevers en kredietverstrekkers om een kredietcontrole van potentiële werknemers of huizenkopers voordat ze zelfs maar een gesprek beginnen of een offerte uitschrijven. Deze praktijk bestaat al sinds de jaren 1950 en wordt steeds populairder nu we meer te weten komen over hoe belangrijk kredietscores zijn bij financiële beslissingen. In het verleden waren mensen vaak geschokt toen ze ontdekten dat hun kredietgeschiedenis werd gecontroleerd – en evenveel mensen waren verbaasd over de factoren die een negatieve invloed op die scores kunnen hebben. Er zijn allerlei dingen die jouw score kunnen beïnvloeden, van hoeveel schulden je hebt tot jouw leeftijd en of je ooit faillissement hebt aangevraagd of een inbeslagneming of gedwongen verkoop op jouw naam hebt staan.

Krediet check

Een harde en een zachte krediet check

Er is veel verwarring over hoe kredietcontroles werken en wat ze betekenen, en veel van die verwarring komt voort uit het feit dat er twee verschillende kredietcontroles zijn die verschillende namen hebben, maar in wezen hetzelfde doen.

De eerste is een “harde controle”, die plaatsvindt wanneer je nieuw krediet aanvraagt in de vorm van het aanvragen van een lening, het krijgen van een creditcard of het openen van een nieuwe bankrekening. Als iemand in deze context jouw krediet wil “controleren”, vraagt hij waarschijnlijk om een harde controle. Een harde controle wordt op jouw rapport vermeld als een onderzoek en blijft daar twee jaar staan, hoewel de bijbehorende informatie misschien maar één jaar in het rapport wordt bewaard.

Het andere type controle wordt een “zachte controle” genoemd. Soft checks (ook wel soft pulls genoemd) vinden periodiek plaats en meestal zonder dat je het weet – ze worden uitgevoerd elke keer dat je een verzekering aanvraagt of iets naar jouw huis gemaild krijgt (zoals tijdschriften). Ze hebben geen invloed op jouw score en ze verschijnen niet op jouw kredietrapport.