Je auto verzekeren? Dit moet je allemaal weten!

Man siting in vintage car on the road

Je auto verzekeren is, althans wanneer je deze in het Nederlandse verkeer wil brengen, bij wet verplicht. Concreet betekent dit in de praktijk dat elke eigenaar van een auto er minstens voor moet kiezen om voor zijn of haar overtuig een WA-verzekering af te sluiten. Het afsluiten van een verzekering die over nog wat uitgebreidere dekkingen beschikt is zeker ook een mogelijkheid, maar geen verplichting. Zo kan je met een beperkt of volledige cascoverzekering je auto nog beter verzekeren. Daar staan uiteraard wel hogere kosten tegenover. Toch, voor heel wat eigenaars van auto’s kan er worden vastgesteld dat zij hier een absolute noodzaak in zien. Wil je graag meer ontdekken over het laten verzekeren van je auto? Lees dan vooral snel verder!

Je auto verzekeren met een WA-verzekering, hoe interessant is het?

Voor veel mensen is het meteen duidelijk, zij willen voor hun auto verzekeren graag zo weinig mogelijk moeten betalen. Dat begrijpen we natuurlijk en stiekem willen we dat uiteraard allemaal. In de praktijk moet er echter worden vastgesteld dat dit niet automatisch betekent dat de WA-verzekering voor iedereen de beste keuze vormt. Het is inderdaad zeker zo dat deze verzekering voor je auto lekker voordelig is. Toch brengt dit ook een nadeel met zich mee. Je dient er immers rekening mee te houden dat hier slechts een beperkt aantal dekkingen voor worden aangeboden. Met andere woorden, je bent eigenlijk slechts in vrij beperkte mate gedekt tegen schade die op kan treden.

Het bovenstaande gegeven heeft als resultaat dat je door middel van een WA-verzekering enkel en alleen over de mogelijkheid beschikt om de schade in te laten dekken die je veroorzaakt aan derden. De schade die je eigen voertuig kan oplopen is dus met andere woorden op geen enkele manier verzekerd. Dit heeft als resultaat dat mensen die bijvoorbeeld een zeer dure auto hebben aangekocht sowieso eerder zelden in de richting van uitsluitend de WA-verzekering kijken. Dit geldt stiekem ook voor veel mensen die heel wat kilometers rijden in een jaar. 

Je auto verzekeren met een beperkt cascoverzekering 

De tweede optie die je hebt met betrekking tot je auto verzekeren is de zogenaamde beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij om een autoverzekering die in de basis ook de WA-dekking heeft. Ze wordt echter aangevuld met een toch niet onaanzienlijk aantal dekkingen. Denk hierbij aan:

  • Brandschade en schade als gevolg van een explosie;
  • Schade die ontstaat als gevolg van joyriding; 
  • Glasschade met inbegrip van een sterretje in de voorruit; 
  • Schade ontstaan door natuurgeweld zoals bijvoorbeeld een storm;
  • Diefstal; 

De bovenstaande lijst is niet bepaald beknopt te noemen. Ze maakt dan ook meteen duidelijk dat er reeds best een behoorlijk aantal dekkingen worden aangeboden door deze autoverzekering. Dit ondanks het feit dat je auto verzekeren op nog een uitgebreidere manier mogelijk is. Je kan er namelijk uiteraard ook voor kiezen om een allrisk verzekering af te sluiten. In dit geval kan je rekenen op nog een stukje extra zekerheid. Daarover meer in het volgende stukje. 

Optimaal je auto verzekeren met de allrisk autoverzekering

Wil je graag je auto verzekeren op de meest optimale manier? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van de allrisk autoverzekering. Deze verzekering beschikt over alle dekkingen uit de wat beperkte autoverzekeringen die we eerder op deze pagina reeds hebben aangehaald. Voor deze dekkingen geldt echter dat ze worden aangevuld met nog één interessante extra. Het gaat hierbij dan concreet om de dekking voor de schade die je zelf aan je voertuig hebt aangebracht. Het spreekt voor zich dat het hierbij uitsluitend om schade gaat die niet moedwillig werd aangebracht. 

Bovenstaande zal natuurlijk bij het merendeel van de mensen als muziek in de oren klinken. Toch is er ook een nadeel aan deze zeer uitgebreide dekking verbonden. Het is immers zo dat deze een behoorlijk flink prijskaartje met zich meebrengt. Kan je daarmee leven? Dan is dit een fantastische autoverzekering. Ben je echter vooral op zoek naar een zo betaalbaar mogelijke manier om je auto verzekeren mogelijk te maken? Dan is de allrisk mogelijks net wat minder interessant. 

Besparen op je auto verzekeren? Dat is mogelijk met deze tips!

Besparen op je auto verzekeren? Dat wil toch iedereen?! Gelukkig zijn er op de markt ook daadwerkelijk verschillende mogelijkheden terug te vinden om dat voor mekaar te krijgen. Door rekening te houden met de tips die je hieronder terug kan vinden zal je kunnen vaststellen dat je op een uiterst efficiënte manier de premie van jouw potentiële autoverzekering kan verlagen. Ben jij ook benieuwd om deze tips te ontdekken? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Kies een autoverzekering die goed bij je past 

Er zijn met betrekking tot een auto verzekeren tal van verschillende opties op de markt terug te vinden. Zoveel heeft de informatie op deze pagina je ongetwijfeld reeds duidelijk gemaakt. Indien je graag je auto wenst te laten verzekeren dien je, je dan ook altijd de vraag te stellen welke van deze verschillende opties voor jou nu precies het meest interessant is. Daarbij zijn er meerdere zaken die je zeker mee in overweging zal willen nemen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Over welke waarde beschikt de auto die je wil laten verzekeren?
  • Hoeveel kilometers ga je afleggen op jaarbasis met je auto? 
  • Hoeveel budget heb je voor handen voor de verzekering die je gaat afsluiten?

Ga bij een nieuwe auto verzekeren in ieder geval zeker niet over één nacht ijs. Doe je dat wel? Dan bestaat het risico dat je uiteindelijk zal kiezen voor een autoverzekering die je eigenlijk helemaal niet ligt. Het spreekt voor zich dat dit helemaal niet de bedoeling kan zijn, integendeel. 

Voer een autoverzekering vergelijking uit 

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je een auto verzekeren in de praktijk eigenlijk niet moet doen zonder dat je eerst een grondige vergelijking hebt uitgevoerd. De premies die worden aangerekend voor deze toch wel zeer concurrentiële verzekering kunnen immers behoorlijk sterk uiteenlopend zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit ook kan gelden voor de verzekeringsvoorwaarden. Zorg er dus met andere woorden voor dat je altijd appels met appels gaat vergelijken. Alleen op die manier voorkom je vervelende verrassingen na afloop. Hoe dan ook kan een autoverzekering vergelijken op Diks.nl je beslist helpen om aardig wat te besparen.