Snelladen versus normaal laden

Snelladen versus normaal laden

Verschil tussen snelladen en normaal laden en wat doet dat met de batterij?

In de wereld van elektrische voertuigen (EV’s) is laadtechnologie een essentieel onderdeel geworden. Snelladen en normaal laden zijn de twee meest voorkomende methoden om de batterij van een elektrisch voertuig op te laden. En ze hebben elk hun voor- en nadelen. Lees hier over de verschillen en het effect van beide soorten laadmethoden op de batterij.

Snelladen

Snelladen, ook wel bekend als de DC-snellaadtechnologie, maakt gebruik van een krachtige gelijkstroom (DC) om de batterij van een EV snel op te laden. Snelladen wordt meestal aangeboden bij openbare laadstations langs snelwegen en bij drukke verkeersknooppunten. Het belangrijkste voordeel van snelladen is de aanzienlijk kortere oplaadtijd in vergelijking met normaal laden. In slechts 30 minuten kan een EV vaak tot wel 80% worden opgeladen!

Effecten van snelladen op de batterij

Hoewel snelladen handig is, heeft het laden aan een van deze laadpalen ook enkele nadelen voor de batterij. Het snelle opladen zorgt voor een hogere laadstroom die kan leiden tot een hogere temperatuur in de batterij. Deze temperatuurstijging kan op lange termijn de levensduur van de batterij beïnvloeden, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Daarom wordt aanbevolen om snelladen alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en niet als standaard oplaadmethode voor dagelijks gebruik.

Normaal Laden

Normaal laden, ofwel AC-laden, maakt gebruik van wisselstroom (AC). Dit type laden wordt vaak thuis of op het werk gedaan met een laadpaal of een regulier stopcontact. Normaal laden is langzamer dan snelladen, maar bij normaal gebruik en een lange parkeertijd ideaal.

Effecten van normaal laden

Bij normaal laden is de laadstroom lager, wat resulteert in een lagere temperatuurstijging van de batterij. Dit heeft een positieve invloed op de levensduur van de batterij. Hoewel de oplaadtijd bij normaal laden langer is dan bij snelladen, is het gebruik van deze methode voor dagelijkse opladen gunstiger voor de gezondheid van de batterij op de lange termijn.

Conclusie

Het verschil tussen snelladen en normaal laden ligt voornamelijk in de oplaadtijd en het effect op de batterij van een elektrisch voertuig. Snelladen is handig voor langeafstandsreizen en tijdgebrek, maar kan degradatie van de batterij versnellen. Normaal laden is trager, maar bevordert de levensduur van de batterij. Het beste is om een combinatie van beide laadmethoden te gebruiken, waarbij snelladen alleen wordt ingezet wanneer het echt nodig is, terwijl normaal laden wordt gebruikt voor dagelijks gebruik om de batterij optimaal te onderhouden. Lees hier meer over de voordelen van elektrisch rijden.