Wat zijn de voordelen van een elektrische heftruck?

heftruck

Heb je een warehouse, loods of een distributiecentrum? Dan heb je een heftruck nodig. Misschien zelfs meerdere als je enorm veel werk moet verzetten. Heb je dan al eens nagedacht over een elektrische heftruck in plaats van een machine die door een benzinemotor wordt aangedreven? In onze blog zetten we alle voordelen van het elektrische model voor je op een rijtje.

Goedkoper in verbruik

Een elektrische heftruck kan in aanschaf net zo duur of zelfs duurder zijn dan een model op een benzinemotor. Daar valt weinig tot geen voordeel te behalen, maar qua verbruik is het elektrische vervoermiddel natuurlijk wel goedkoper. Omdat stroom voordeliger is dan brandstof. Het wordt nog interessanter en goedkoper als je als bedrijf investeert in zonnepanelen, waar je zelf energie mee kan opwekken. Dan wordt het bijladen van elektrische voertuigen nog goedkoper.

Geen rekening houden met opslag van brandstof

Je hoeft ook geen rekening meer te houden met de opslag van diesel of een andere brandstofsoort. Een door een benzinemotor aangedreven heftruck moet zo nu en dan worden bijgetankt en je moet de nodige voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen treffen om benzine of diesel op te slaan. Wanneer je voor een elektrische heftruck kiest, is dat hoofdpijndossier niet meer aan de orde.

Elektrische heftruck stoot geen uitlaatgassen uit

Als je een heftruck in een gesloten ruimte gebruikt, is het handig dat je voor een elektrisch model kiest. Elektrische machines stoten namelijk geen uitlaatgassen uit. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de personeelsleden die in de loods of het magazijn werken. Ze worden niet meer geconfronteerd met die vieze en gevaarlijke uitlaatgassen en daardoor wordt de werkomgeving verbeterd. 

Weinig onderhoud nodig

Een elektrische heftruck heeft ook weinig onderhoud nodig. Het bedrijf waar zo’n machine is aangeschaft kan wel de controle periodiek uitvoeren, maar dat hoeft lang niet zo vaak dan bij een door een benzinemotor aangedreven machine. Een elektrisch model heeft ook minder bewegende onderdelen met als voordeel dat er dus ook minder onderdelen kapot kunnen gaan en vervangen moeten worden. Dat kan aardig in de kosten schelen op de lange termijn.

Een elektrische heftruck maakt geen lawaai

Een ander groot voordeel van de elektrische heftruck is dat de machine nauwelijks lawaai maakt. In tegenstelling tot een heftruck met een dieselmotor. Omdat een elektrisch model ontzettend stil is, hebben medewerkers in het magazijn of de loods ook weinig last van ronkende motoren die zelfs op termijn het gehoor kunnen beschadigen. Vooral in rustige omgeving is het prettig als je voor een machine kiest die geen lawaai maakt.

Heftruck voor buitengebruik

Een elektrische heftruck kun je evenals een ander type ook buiten gebruiken. Bij de aanschaf moet je er wel opletten dat de machine ook voor buitengebruik geschikt is, maar ook elektrische modellen kunnen buiten en in verschillende weersomstandigheden worden gebruikt. De accu’s zijn altijd goed afgeschermd en beveiligd, zodat bijvoorbeeld vocht geen invloed heeft op de prestaties. Ook worden ze zodanig afgeschermd dat een lagere temperatuur ook geen invloed heeft op de accuduur.