Welke eikenbomen zijn het populairst?

Panelen op maat

Elke eik is weer anders en met meer dan 500 soorten is dat ook niet erg gek. Sommige eiken behouden hun blad, terwijl dit er bij andere juist vrij snel afvalt. Een deel van de eiken is ook het hele jaar groenblijvend. Sommige bomen krijgen erg mooie herfstkleuren zoals de moseik. De Amerikaanse eik wordt veel in de bosbouw gebruikt, het hout van deze boom is ook makkelijk bewerkbaar. Je ziet eikenhout over het algemeen vaak terug in dingen zoals meubels en bouwmaterialen. Een voorbeeld van deze populaire bouwmaterialen zijn eiken panelen, deze gaan een stuk langer mee dan panelen van een zwakkere houtsoort.

Mogelijke problemen bij een eikenboom

Doordat de eikenboom zo populair is, vind je de boom op veel plekken terug. In Nederland nemen zomereiken ongeveer 95% van de totale eik populatie in beslag. De overige 5% bestaat uit wintereiken. Er zijn een aantal dingen om op te letten bij deze boom. Ten eerste is de boom giftig, dit geldt voor zowel de bladeren als de vruchten. Beide bevatten namelijk tannine en zowel mensen als sommige dieren kunnen hier niet goed tegen. Ten tweede moet je opletten op parasieten, die de boom kunnen aantasten. Als laatste moet je de boom op een goede plek planten.

Een eikenboom kopen

Wanneer je een eikenboom wilt kopen, kan dit op veel verschillende plekken. Vaak zijn de eiken in een breed aanbod beschikbaar online. Het is hierbij wel belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare website. Het is nog beter om naar een kwekerij te gaan, omdat je zo kan zien of de boom gezond is. Daarbij zijn deze bomen ook al wat groter, hierdoor krijg je ook een beter idee van de uiteindelijke kleur van de boom. Een grotere boom kopen is ook een goed idee als je van plan bent het hout te gaan verwerken. Wanneer je bijvoorbeeld massief houten panelen wilt maken, dan heb je een grote boom nodig.