Wat is een hydraulische pomp?

hino motoronderdelen

Een hydraulische pomp is een veel gebruikt mechanische, maar het is zeker niet algemeen bekend wat het nou eigenlijk is. Kort gezegd zet een hydraulische pomp mechanische energie om in hydraulische energie. Dit type pomp wordt uiteraard gebruikt in hydraulische systemen waarbij een last moet worden overwonnen. Zo’n machine gebruikt hydraulische kracht om bepaalde werkzaamheden te verrichten. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk een graafmachine. Wanneer we kijken naar bouwplaatsen, maken de meeste machines hier echter gebruik van deze techniek. Hieronder gaan we ernaar kijken met Hino motoronderdelen.

Hoe werkt een hydraulische pomp?

De hydraulische werking maakt altijd gebruik van de wet van Pascal, en dat geldt dus ook voor een hydraulische pomp. Deze wet stelt simpel gezegd dat druk op een vloeistof, die wordt opgebouwd in een volledig afgesloten ruimte, zich in alle richtingen zal voortzetten op onveranderde wijze. Het is de bedoeling dat een kleine hoeveelheid kracht, een grote hoeveelheid kracht kan overwinnen wanneer de druk veranderd. Dit klinkt alsnog wat abstract, maar dit is zo eenvoudig mogelijk gesteld de werking van een hydraulische pomp.

hino motoronderdelen

Aandrijving

Je kan een hydraulische pomp handmatig aandrijven, daarnaast wordt er hierbij ook vaak gebruik gemaakt van elektriciteit en lucht/gas. Wanneer je een pomp handmatig kan aandrijven, heb je vaak de keuze tussen twee snelheden. De aandrijfkracht wekt altijd een bepaalde druk op, die precies tegenover gesteld wordt aan de belasting van het systeem. Op een gegeven moment is deze voldoende om de tegenstelde belasting te verslaan. Zonder belasting kan er geen druk worden gegenereerd, en zal de pomp dus niet werken. Dit is een belangrijk verschil met een gewone pomp, die dan wel werkt. Een Rexroth hoofdpomp is een veelgebruikte variant. Een Rexroth hoofdpomp staat ook bekend als een van de beste in het segment. 

Waar worden hydraulische pompen toegepast?

Hydraulische pompen worden veel gebruikt. Om je een idee te geven hebben we een aantal toepassingen op een rijtje gezet.

  • In de auto industrie wordt veel en vaak gebruik gemaakt van hydraulische pompen. Denk aan krikken, die op vele manieren worden ingezet.
  • Op werkplaatsen worden ze veel gebruikt om te boren, persen, snijden en meer.
  • Op werkplaatsen waar wordt gewerkt met hout gebruikt men het in een kloofmachine.
  • Ook in voertuigen worden hydraulische pompen gebruikt, zoals dus in graafmachines maar ook in tractors en laders.
  • Ze komen voor in transportbanden en in heftrucks.