In landelijk gebied is openbaar vervoer vaak geen optie

Hoe graag de overheid ons ook met trein of bus ziet reizen, op het platteland is het nauwelijks haalbaar. De eigen auto blijft de beste optie om daar van A naar B te komen. Met een lease elektrische auto is de reistijd naar een ziekenhuis of school veel korter dan met het openbaar vervoer of de fiets. Dat is de conclusie van het PlanBureau voor de Leefomgeving (PBL). Na een analyse stelde het vast dat 30 procent van de senioren niet binnen een half uur een ziekenhuis of een polikliniek kan bereiken als ze geen auto hebben. Voor 12 procent van deze groep lukt het zelfs niet binnen drie kwartier. Wanneer mensen aan de rand van een stad, in dorpen of in het buitengebied wonen zijn hier slecht af. Een eigen auto met full operational lease kan dan soelaas bieden in efficiënte mobiliteit.

Vervoersbeleid richt zich vooral op doorstroming

De onderzoekers geven aan dat de verminderde bereikbaarheid een gevolg is van overheidsbeleid. Die is jarenlang gericht op bestrijden van opstoppingen en goede doorstroming. Er werd minder gekeken naar de behoeften van mensen die hun werk, school of ziekenhuis gemakkelijk en snel moeten kunnen bereiken. Toegang tot scholen, winkels banen en gezondheidszorg is onderbelicht gebleven. Deze verschraling van de publieke voorzieningen treft vooral de plattelanders. Op autowegen blijft het zo onverminderd druk. Ook voor auto leasen zakelijk die toch ook gebaat zijn bij rust op de snelwegen. 

Nog meer krimp in dienstregelingen treinen 

Voorlopig is er nog geen vooruitzicht op verbetering. De NS heeft pas nog aangekondigd dat ze gaan snijden in de dienstregelingen. Dat vanwege personeelstekorten. Overvolle treinen, slechte aansluitingen en minder treinen zullen mensen in de auto blijven  jagen. Een personenauto als de lease skoda enyaq blijft het beste alternatief. Zelfstandigheid die de auto je brengt is een groot goed.