Waarom importkosten van auto berekenen belangrijk is

importkosten van auto berekenen

Het importeren van een auto gebeurt steeds vaker en dan niet alleen door autohandelaren en merkdealers, maar ook particulier. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek, want de aanschafprijzen van auto’s in Nederland zijn vaak hoger dan in andere landen. Daarnaast is de markt van tweedehandsauto’s in Nederland vrij beperkt en sluit de vraag en aanbod vaak niet op elkaar aan. Als je kijkt naar andere landen, zoals Duitsland, dan heb je veel meer mogelijkheden, keuzes en is de aanschaf vaak ook nog een keer goedkoper dan in Nederland. Toch is het belangrijk om de importkosten van auto berekenen vooraf te doen, want het importeren kost nu eenmaal wel geld. Maar met een nauwkeurige berekening kan het best lonend zijn om een auto uit het buitenland te importeren. 

Wat moet je allemaal regelen als je een auto gaat importeren? 

Als je een auto gaat importeren dan moet je verschillende dingen regelen om ervoor te zorgen dat de auto op de Nederlandse wegen mag rijden. Zo kan je van te voren al de importkosten van auto berekenen, en het is belangrijk dat je de administratie rondom de import nauwkeurig en gedetailleerd doet, zonder fouten. Anders heb je kans dat de RDW de aanvraag afkeurt en je geen goedkeuring krijgt voor de auto. 

Het begint bij een goed contract op te stellen tussen jou en de verkopende partij in het buitenland. Let erop dat er ook details in worden vermeld en je in het bezit bent van de belangrijkste gegevens, zoals de originele papieren, de geldigheid van de keuringsrapporten en een betaalbewijs. Vervolgens die je een transport te regelen en hou er rekening mee dat je ook een verzekering afsluit voor het transport. Voor je op de Nederlandse weg mag rijden, moet je eerst langs de RDW om de auto te keuren en de kentekenplaten te krijgen. Maar daarvoor moet je ook nog een belastingaangifte doen en de BPM betalen. Met al deze gegevens kan je de importkosten van auto berekenen en weet je vooraf al wat je aan extra kosten kwijt bent naast je aanschafprijs. 

Hoe kan je de importkosten van auto berekenen? 

Er zijn online verschillende tools die je kan gebruiken om de importkosten van auto berekenen. Het is belangrijk dat je voor jezelf een rijtje maakt met wat je aan kosten krijgt. Een aantal kosten zal van tevoren bekend zijn, anderen kan je alleen schatten. Maak een duidelijk overzicht en vergeet geen kosten. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten om de auto te schouwen, de kosten van het transport, de kosten van verzekeringen, maar ook de RDW-keuring, kentekenplaten en BPM. Het kan zijn dat je meer kosten hebt die in jouw specifieke geval noodzakelijk zijn, die moet je erbij op tellen. Onder aan de streep weet je dan of het zich loont om jouw nieuwe auto in het buitenland te kopen, of dat je op de Nederlandse markt net zo goedkoop of misschien wel goedkoper uit bent. 

De importkosten van auto berekenen is dus belangrijk om te weten of je goedkoper uit bent om buiten de Nederlandse markt naar je nieuwe auto te gaan zoeken. De kosten zijn divers en variabel, daarom kan het best even een rekenwerkje zijn. Maar als je het goed doet en niets vergeet, kan je in veel gevallen veel goedkoper uit zijn in bijvoorbeeld Duitsland. Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar Dasimport.nl om jouw eigen auto te laten importeren!

importkosten van auto berekenen